Erdem Gezer
20 Dakikada Startup Bilgeliği
Updated: Jan 26, 2022
Bu yazı, Ryan Hoover'ın The Wisdom Of The 20-Minute Startup başlıklı yazısının, kendisinden izin alınarak yapılmış tercümesidir.
Hangi yeni ve güzel ürünleri kullanıyorsun?
Hepimiz bu soruyu sorarız. Bu soru, özellikle startup topluluklarında genel bir sohbet başlatıcıdır. Benim bu konuya özel bir düşkünlüğüm var. Ürünler hakkında konuşmaktan, tasarım çözümlemeleri yazmaktan ve keşiflerimi akıllı arkadaşlarla paylaşmaktan cok keyif alıyorum. Fakat bu sohbetlerin eğlence dışında bir faydası daha oluyor: harika öğrenme fırsatları. Ürün geliştiriciler için, iyi ve kotu ürünlerin inceliklerini anlamak cok önemlidir. Paul Buccheit’ın dediği gibi, geleceği şekillendirmek için “gelecekte yaşamalısın”. Yenilikçi ve ilk dönemlerindeki ürünler ile oynamak size rekabetçi faydalar sağlayabilir.
Bu Ürün Avı’nın(Product Hunt) temeliydi. İşte onu nasıl prototiplediğimiz:
En Basit Halinde Fikir
Konsept basitti: ürün insanlarının yeni ve ilginc ürünleri paylaşabileceği, keşfedebileceği ve tartışabileceği bir topluluk yaratmak. Fakat fikir aklıma geldiğinde, bu ürünün en basit halini bile yapmaya gereken emek için hayıflanmaya başladım. Basit bir Ruby on Rails uygulaması yapmak bile haftalarımı alacaktı. Fikrime güvenmeme rağmen gerçekten başkalarının da bu tür bir servisi kullanıp kullanmayacaklarından emin değildim. Çok sayıda gecemi ve haftasonlarımı kimsenin ilgilenmeyeceği birşey inşa etmek için harcamaya hiç niyetim yoktu. Varsayımımı test etmek için bu ürünü pazara en hızlı şekilde nasıl sokabilirdim?
20 Dakikada MVP (En Küçük Uygulanabilir Ürün)
O sabah ofisime(Philz Coffee) yürüdüğümde, San Francisco’da sıradışı serin bir hava hakimdi. Sipariş verdim ve her zamanki koltuğuma oturdum. MacBook’umu çıkardıktan sonra geçen hafta aldığım notlardan birşeyler bulmak için yapılacaklar listeme göz attım:
Ürün Avı’nı yarat
Ürün Avı’nı gerçekleştiriyor olmanın getirdiği motivasyon patlaması ile kısa zamanda bir MVP yapabilmenin yolları üzerinde beyin fırtınası yaptım. Böylece insanların gerçekten ürünleri paylaşmak ve keşfetmekle ilgilenip ilgilenmediklerini görebilecektim. Birkaç fikir üzerinde gidip geldikten sonra Linkydink aklıma geldi - Makeshift’teki dostların yaptığı bir link paylaşım aracı. Basitce bir grup oluşturup insanların diğer katılımcılarla ve üyelerle linkler paylaşmasını sağla. Hergün girilen içerikler toplu halde gruba email olarak gönderilsin. Heyecanla “Bu harika!” diye düşündüm.
Linkydink’e giriş yaptım, bir grup oluşturdum ve birkaç startup arkadaşımı katkıda bulunmaları için davet ettim. Hızlıca bir blog yazdım, projeyi Quibb’de duyurdum ve tweetledim.
20 dakika içinde bir MVP’ye sahip olmuştum.
Arkama yaslandım, kahvemi yudumlarken endişeli bir şekilde insanların nasıl tepki vereceklerini izlemeye başladım.
Sonuçlar
Hemen yoğun bir şekilde olumlu geri donüşler almaya başladım. Bunların ilki Sequoia Capital’ın girişimcilerinden Ash Bhoopathy oldu.
Eğlenceli bir deney. Bende böyle birşeyin neden daha büyük ölçekte olmadığını merak ediyordum. Muhtemelen ürün yöneticilerinin ve geliştiricilerinin ilham toplamak icin kullanacakları bir ‘Dribbble’ muadili olacak.
Sonra Union Square Ventures ortaklarından Adrew Weissman’ın yorumu geldi
Her çeşit VC’yi üye yapmış olmana bayıldım. Bir melek listesi oluştur ve onları (bizi) yok et :)
Ve sonra da Disqus’un ürün destek yöneticisi Talton Figgins
İlk okuduğumda fikri gormezden geldim fakat önerilerin bazılarına baktıktan sonra yemi yuttum. Daha fazlası için sabırsızlanıyorum.
İki hafta içerisinde startup kurucuları, VC’ler ve tanınmış bloggerlar arasından seçilmiş 30 katılımcının keşiflerini görebilmek için 170’den fazla kişi üye oldu. Daha da ümit verici olan ise kendiliğinden gelen sayısız email ve karşılıklı konuşmada ifade edilen beğeni ve destekler oldu.

Henüz çok erken ama bu işaretler ümit verici, özellikle de “Linkydink MVP”nin sadeliği ve benim (bilinçli olarak) ürünün pazarlamasını yapmamış olmam göz önünde bulundurulursa. MVP’yi içerikten yoksun olarak piyasaya sürmediğimi de göz onunde bulunduralım. Yıllardır blog yazmam, ilişkiler kurmam ve Startup Edition gibi projler yapmam bana bir kitle ve destekçi ağı kazandırdı. “Startup” aldatıcı bir kelime. Başarılı firmalar bir gecede başarılı olmuyor, yıllardır kazandıkları tecrübelerden ve başkalarından aldıkları yardımlar ile besleniyorlar.
Şimdi, “Gerçek” Ürün Avı’nı Yapıyoruz
MVP’nin sonuçları bana ilgi uyandıran birşey bulduğumunun güvencesini verdi. Ürünün tamamını geliştirmek için teknolojiler araştırmaya başladım. Bazı mühendis arkadaşlarım Sinatra veya Ruby on Rails kullanmamı tavsiye etti. Malesef bu frameworklerin hiçbirisinde tecrübem yoktu ve fikrimden emin olmama rağmen hala nasıl bir ürün oluşturacağım hakkındaki varsayımlarım üzerinde çalışıyordum. Sacha Greif’in geliştirdiği açık kaynaklı, kendi HackerNews veya Reddit benzeri topluluğunu oluşturmaya yarayan Telescope uygulamasını inceledim. Memnun kaldım ve tasarımcı/yazılımcı olan iyi arkadaşım Nathan Bashaw’ın fikirlerini almak üzere iletişime geçtim:

Ryan'dan Nathan'a:
Merhaba Nathan, Ürün Avı'nı gerçek bir ürün haline dönüştürmeyi düşünüyorum - HackerNews tarzında takipleşme, tartışma ve daha fazlasını içeren bir topluluk olacak. Telescope da dahil olmak üzere kullanılabilecek framework ve uygulamaları inceliyorum. Bu konuda bir düşüncen veya önerin olabilir mi? Basit ve kendi başıma yapabileceğim birşey arıyorum. Teşekkürler
Nathan'ın cevabı:
Dürüst olmak gerekirse bence çok çılgın bir fikir! Herkes yeni ve güzel şeylerden haberdar olmaktan cok hoşlanır. Ayrıca startupların ve yeni birşeyler üreten insanların diğer insanlara ulaşmak için herzaman daha iyi bir yola ihtiyaçları var. Mantıklı gözüküyor. Bunu kolayca paraya çevirebilirsin. Ben çok beğendim. Bunu bir ek iş(side project) olarak mı yapmayı düşünüyorsun? Gerçekten kendi başına mı yapmak istiyorsun yoksa birileriyle çalışmayı düşünür müsün? Ben kesinlikle yardımcı olmak isterim.
Evet! Sekiz gün sonra Ürün Avı’nı piyasaya sürdük.

MVP Bir Ürün Değildir
20 dakikalık Linkdydink MVP iyi bir başlangıç noktasıydı. Bana bir satır bile kod yazmadan bazı varsayımlarımı hızlıca doğrulama ve gerçek kullanıcı davranışlarını inceleme imkani verdi. Girişimciler sıkça MVP’nin üretilmesi/geliştirilmesi gerektiğini varsayarlar. Fakat MVP’nin amaci öğrenmek, varsayımları doğrulamak veya geçersiz kılmaktır. Oysa bunu yapmanın bir ürün geliştirmekten çok daha hızlı yolları vardır.
Bir sonraki yeni ürün veya startup fikrinizde bir satir bile kod yazmadan bu soruları sorun:
Varsayımlarını tanımla: Fikrin hakkında hangi varsayımları yaptın? Ürünun başarılı olması için neyin doğru olması gerekiyor? Hedef kitleni nasıl tanımlarsın?
Varsayımlarını test et: En riskli varsayımını hızlıca doğrulamak veya geçersiz kılmak için yollar düşün. Landing page testleri[acikla], Oz büyücüsü deneyleri, müşteri görüşmeleri ve hedef kitleden geribildirim alabilmek için uygulayabileceğin diğer taktikleri kullan.
Öğren ve tekrarla: Eğer önceki adımdaki varsayımın geçersiz ise fikri ve hedef kitleyi tekrar değerlendir. Eğer haklı olabilecek kadar şanslıysan kendini tebrik et ve bir sonraki en riskli varsayımi test et.
Bu lean yaklaşım ve mentalite Ürün Avı’nı hayata geçirmek için ve de devam etmekte olan geliştirme sürecinde kullanılmıştır.
Ava Katıl
Yetenekli arkadaşim Nathan Bashaw, Ürün Avı’nın ilk versiyonunu Şükran Günü tatilinde yaptı. 26 Kasım’da topluluğu birkaç seçilmiş katılımcı ile besledik. Bir hafta sonra basın aracılığıyla resmi açılışımızı yaptık ve sağlıklı bir adaptasyon ve geribildirim dalgası daha almış olduk.
Ürün Avı’nı ziyatet edin ve ava katılın!